De uitslag

Aanmeldperiode

Van 1 mei 2019 tot 1 juli 2019 konden projecten worden aangemeld.

Vind alle 42 ingezonden projecten hier.

De genomineerden

Uit het mooie aantal inzendingen selecteerde de jury zes educatieprojecten.

De genomineerde projecten

  • Groeistad – Amsterdam Museum
  • Sound Gestures – De Appel
  • GeoCraft in de Klas – GeoFort
  • Onzichtbare Collectie / fase 2 – Marres
  • Sint Maarten Debat – Museum Catharijneconvent
  • Wie ben ik, wie was jij? – Nationaal Archief

Presentatieronde
Op woensdag 18 september presenteerden de 6 genomineerden hun project aan de jury in Universiteitsmuseum Utrecht.

Bekendmaking finalisten
In de week van 18 september werden de twee finalisten bekendgemaakt: het Nationaal Archief in Den Haag met educatieproject Wie ben ik, wie was jij? en Museum Catharijneconvent in Utrecht met Sint-Maarten Debat. Meer informatie vind je in dit artikel.

Finaleronde

Op maandag 30 september bezocht de jury de twee finalisten: het Nationaal Archief en Museum Catharijneconvent. De juryleden kregen het project live te zien.

Wie ben ik, wie was jij?

In de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? in het Nationaal Archief ervaren leerlingen hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin ze geboren worden invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die ze (niet) hebben. Aan de hand van een historisch personage ontdekken ze dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?

Sint-Maarten Debat

Het Sint-Maarten Debat is een debatwedstrijd van Museum Catharijneconvent voor het primair onderwijs in het teken van Sint-Maarten. Het feest van Sint-Maarten staat bekend als het feest waar kinderen langs de deuren gaan om al zingend snoep op te halen. Minder bekend is dat de figuur Sint-Maarten een ridder was die veel aan naastenliefde heeft gedaan. Dit is dan ook het centrale thema. Klassen van verschillende scholen gaan in debat over stellingen die te maken hebben met naastenliefde, pesten en discriminatie.

Uitreiking

In een bomvol uitgelaten Archeon in Alphen aan den Rijn is op 8 november 2019 tijdens de Museumkids Awards de winnaar van de Museumeducatie Prijs 2020 bekend gemaakt. De jury verkoos het Sint-Maarten Debat van Museum Catharijneconvent in Utrecht en samenwerkingspartners tot het beste educatieproject! Meer informatie over de uitreiking lees je hier.

Bekijk hier de uitreiking terug: