Winnaar 2015: Elke dag kunst

We willen verrassen door kunst als een cultuursnack aan te bieden

Het idee was om kunst op een laagdrempelige manier in de klas te brengen, los van de kunstkoffer en geïntegreerd in de les. Met de Digitale Scheurkalender won het Kröller-Müller Museum de Museumeducatieprijs 2015. Binnenkort wordt het platform gelanceerd waarop alle kalenders te bekijken en zelf te maken zijn.

Het Kröller-Müller Museum merkte dat leerkrachten soms handvatten misten om in de klas aandacht te besteden aan kunstonderwijs. ‘Ze zagen allemaal beren op de weg’, aldus Herman Tibosch, hoofd educatie. ‘Is een museum voor moderne kunst niet te ingewikkeld? Moet ik me niet eerst inlezen en van alles regelen? Er zijn altijd wel een paar minuten in de les over, daar wilden we op inspringen.’ De Digitale Scheurkalender - speciaal ontwikkeld voor het digitale schoolbord - kan op elk moment van de dag worden ingezet, ook los van een kunstproject of een gepland museumbezoek.

Voor de eerste digitale scheurkalender – waarmee het Kröller-Müller deelnam aan de Museumeducatieprijs – werkte het museum nauw samen met twee scholen in Ede. ‘Vanuit de scholen is het verzoek gekomen om verbindingen te leggen naar de gemeente’, vertelt Tibosch. ‘Bijvoorbeeld door het opnemen van lokale beelden en monumenten.’

Groep 5/6 van Basisschool de Kleine Prins

Aan het werk met Elke Dag Kunst

Grenzen verleggen

Inmiddels zijn er al meerdere Digitale Scheurkalenders ontwikkeld. Zo is er een van Apeldoorn beschikbaar, verschijnt binnenkort een Nationale Digitale Scheurkalender (een samenwerking tussen Mauritshuis, Van Abbemuseum, Nederlands Openluchtmuseum, Nationaal Archief en Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) en wordt onder andere ook in Arnhem en Breda door verschillende partijen samengewerkt aan nieuwe kalenders.

Met het prijzengeld - € 50.000 – heeft het Kröller-Müller Museum het eigen ontwerp nog eens goed tegen het licht gehouden tijdens drie expertmeetings met onder andere vormgevers, game-experts, leerkrachten en pabo’s. Daaruit kwam bijvoorbeeld een praktische tip om de kunst – die in de eerste versie op schildersezeltjes werd aangeboden – op kalenderscheurblaadjes te plaatsen. ‘Hoe logisch’, lacht Tibosch. Maar ook om de digitale scheurkalender meer te laten zijn dan alleen een kalender met kunst. Ook thema’s als mediawijsheid kunnen aan bod komen.

Tegelijkertijd is samen met designers van Kiss the Frog gewerkt aan een platform en aan open source software zodat ook andere partijen een eigen digitale scheurkalender kunnen maken. ‘Als hub, dus na een aanmelding’, aldus Tibosch. ‘We willen scholen kunnen garanderen dat de kwaliteit hoog blijft.’

Het winnen van de Museumeducatieprijs heeft het Kröller-Müller Museum veel aandacht voor het project opgeleverd. ‘Ook internationaal’, vertelt Tibosch. ‘Op dit moment werken we intensief samen met Museum ARoS uit het Deense Aarhus en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zij ontwikkelen de eerste internationale kalenders en houden ons scherp om het project en platform ook toegankelijk te maken voor collega’s uit andere landen.’

‘Dankzij de prijs is ons project ondertussen de kinderschoenen ontgroeid. Het heeft veel tijd gekost, maar nu al zoveel plezier en inspiratie opgeleverd. De expertmeetings, het samenwerken, brainstormen en uitwisselen met zoveel verschillende collega’s, in binnen- en buitenland: we merkten dat dit voor iedereen een verrijkende ervaring was, die we graag met het platform continueren. En dan moeten we officieel nog beginnen!'

Verwachte lanceerdatum van het platform en de splinternieuwe nationale Scheurkalender is 9 mei aanstaande. Het Kröller-Müller Museum presenteert dan ook nieuwe kalenders voor Gemeente Ede en Gemeente Apeldoorn. Een dag later verschijnt Breda Kleurt de Vrede, van Stedelijk Museum Breda.

Uit bescherming van beeld- en auteursrecht zijn de kalenders toegankelijk met een code, die door de samensteller zelf wordt verstrekt.

Voor meer informatie: educatie@krollermuller.nl.

Impressie van de applicatie Elke dag kunst