Wedstrijd update

 

Uitslag 2e ronde Museumeducatie Prijs 2017

Afgelopen vrijdag zijn de finalisten van de Museumeducatie Prijs 2017 bekend gemaakt. De finalisten kunnen zich nu opmaken voor de jurybezoeken in september. Tijdens deze bezoeken van een uur komt de jury bij de finalisten langs om een indruk te krijgen van hoe hun project/projectplan er in de praktijk aan toe gaat. Op basis van deze bezoeken selecteert de jury op 10 november de winnaars van de Museumeducatie Prijs 2017.

10-07-2017. De Museumeducatie Prijs 2017 is dé onderscheiding voor samenwerkingsprojecten tussen musea en scholen uit het primair onderwijs. In totaal zijn er twee prijzen te vergeven. Ten eerste is er een prijs van €40.000,- dat wordt aangewend om het bekroonde lopende project verder te ontwikkelen en uitbreiden. Ten tweede is er een aanmoedigingsprijs van €5.000,- voor de realisatie van een projectplan. Beide prijzen worden uitgereikt in een aparte competitie, die synchroon worden georganiseerd.

De winnaars doorlopen in totaal drie rondes. De eerste ronde bestond uit een schriftelijke beoordeling, waarbij vooral werd gekeken in hoeverre de aanmeldingen voldeden aan de formele criteria. Uit de totaal 35 aanmeldingen, heeft de jury vervolgens vijf lopende projecten en vijf projectplannen genomineerd voor de tweede ronde. De genomineerden werden vervolgens uitgenodigd om hun lopende project cq. projectplan op 20/21 juni te presenteren voor de jury. Op basis van de ervaringen tijdens de presentatieronde heeft de jury vervolgens vier finalisten genomineerd:

Finalisten beste lopende project

  • Naturalis Biodiversity Center / Verwonderpaspoort
  • Van Abbemuseum / Flip the Museum

Finalisten beste projectplan

  • Kunsthal Rotterdam / Kunsthal Kijk ze Kijken
  •  Mauritshuis / Kunstschool Mh

Met de finalisten wordt een afspraak gemaakt voor een locatiebezoek in september. Tijdens dit bezoek van een uur komt de jury bij de finalisten langs om een indruk te krijgen van hoe hun project cq. projectplan er in de praktijk aan toe gaat. Op 10 november wordt bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de Museumeducatie Prijs 2017. De prijsuitreiking vindt plaats bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Loes Janssen en Marleen Hartjes presenteren het project 'Flip the Museum' (Van Abbe Museum)

Leonie Bakker en Yuri Matteman presenteren het project 'Verwonderpaspoort' (Naturalis Biodiversity Center)

Janneke Gilsing presenteert het projectplan 'Kunstschool Mh' (Mauritshuis)

Johan Gielen presenteert het projectplan 'Kijk ze kijken' (Kunsthal)

 

 

Uitslag 1e ronde Museumeducatie Prijs 2017

Uit in totaal 35 aanmeldingen heeft de jury van de Museumeducatie Prijs 2017 vijf lopende projecten en vijf projectplannen geselecteerd om door te gaan naar de volgende ronde. De jury vond het inspirerend om alle inzendingen te lezen en een uitdaging om hier uiteindelijk een selectie te maken. Juist omdat in alle inzendingen duidelijk was terug te lezen met hoeveel professionaliteit en bevlogenheid de deelnemers zich inzetten om de lessen van schoolklassen tot leven laten komen in (samenwerking met) musea. Uiteindelijk gaf de mate waarin de inzendingen voldoen aan de beoordelingscriteria de doorslag.

19-06-2017. De jury bedankt alle deelnemers  voor hun deelname aan de Museumeducatie Prijs 2017 en feliciteert de genomineerden. Daarnaast moedigen ze deelnemers van wie de inzending niet is geselecteerd aan om hun project(plan) voort te zetten. 'Het is belangrijk dat musea, scholen en intermediairs zich inzetten voor een samenhangend aanbod, waarmee kinderen in staat worden gesteld om zich breed te ontwikkelen. Alle projecten die wij gelezen hebben, dragen daar aan bij', aldus de jury.

Alle deelnemers zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gebracht van de uitslag. Hieronder zijn de genomineerden in willekeurige volgorde opgenomen:

Nominaties voor het beste lopende project
• Geofort / GeoCraft in de klas
• Het Noordbrabants Museum / Mijn verhaal van Brabant
• Naturalis Biodiversity Center / Verwonderpaspoort
• Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch / Middernacht
• Van Abbemuseum / Flip the Museum

Nominaties voor het beste projectplan
• KbS St. Joseph / Van Kraan tot Kunst, pop-up Museum
• Kunsthal Rotterdam / Kunsthal Kijk ze Kijken
• Mauritshuis / Kunstschool Mh
• MultatuliHuis en Stichting KunstKrul / Mee met Multatuli !
• Werkgroep Educatie Musea Beemster / Project wonen

De genomineerden zijn uitgenodigd om 20 dan wel 21 juni naar het Spoorwegmuseum in Utrecht te komen voor de tweede ronde. In deze ronde presenteren de deelnemers op geheel eigen wijze hun project(plan) aan de jury. Naar aanleiding van de presentaties zal de jury opnieuw een selectie maken. Deelnemers ontvangen hiervan uiterlijk in week 27 bericht.

Schriftelijke selectie 1e ronde door de jury