De uitslag

Museumeducatie Prijs 2017/2018: de uitslag

Winnaar Museumeducatie Prijs 2018

De winnaar van de Museumeducatie Prijs 2018, de prijs voor het beste lopende project, is geworden:

Verwonderpaspoort, van Naturalis Biodiversity Center en basisschool Woutertje Pieterse uit Leiden.

Naturalis en Woutertje Pieterse ontvangen €40.000,- om het project Verwonderpaspoort verder te ontwikkelen en uit te rollen bij andere scholen en culturele instellingen in Nederland. Uiteraard ontvangen ze begeleiding bij het besteden van het prijzengeld. Binnenkort wordt rondom het project Verwonderpaspoort een expertmeeting georganiseerd, waarbij professionals op gebied van onderwijs, musea, ict en projectmanagement Naturalis en Woutertje Pieterse helpen om het project nóg een stap verder te helpen. Wil je meer weten over dit project? Ga dan naar https://www.verwonderpaspoort.nl/.

Winnaar Aanmoedigingsprijs 2018

De winnaar van de Aanmoedigingsprijs 2018, de prijs voor het beste projectplan, is geworden:

Kijk ze Kijken, van Kunsthal Rotterdam, Stichting Laurens en Stichting Boor

Kunsthal Rotterdam, Stichting Laurens en Stichting Boor ontvangen gezamenlijk €5.000,- voor hun winnende projectplan. De jury wil de samenwerkingspartners hiermee stimuleren om het project Kijk ze Kijken in de praktijk uit te voeren. Uiteraard ontvangen ze begeleiding bij het besteden van het prijzengeld. Binnenkort wordt rondom het projectplan Kijk ze Kijken een expertmeeting georganiseerd, waarbij professionals op gebied van onderwijs, musea, zorg en projectmanagement Kunsthal Rotterdam, Stichting Laurens en Stichting Boor helpen om het projectplan verder te ontwikkelen.

Tweede plaats Museumeducatie Prijs

Het project Flip the Museum van het Van Abbemuseum in samenwerking met Basisschool De Klimboom uit Eindhoven eindigde op een eervolle tweede plek. Zij ontvangen een cheque van €2.000,-. Wil je meer weten over het project Flip the Museum? Ga dan naar: https://vanabbemuseum.nl/educatie/aanbod-basisonderwijs/flip-the-museum/.

Tweede plaats Aanmoedigingsprijs

Mauritshuis en Basisschool De Mussen uit Den Haag eindigde met hun project Kunstschool Mh op de tweede plaats. Zij ontvingen hiervoor €1.000,-.

Prijsuitreiking 10 november

Op 10 november reikt de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven de Museumeducatie Prijs 2018 uit. De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijk evenement in Beeld en Geluid, Hilversum. Op dit evenement worden ook prijzen uitgereikt aan de Museuminspecteur van het Jaar en hét Kidsproof museum van 2018.

Tijdens de feestelijke uitreiking wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van de Museumeducatie Prijs 2018. De hoofdprijs van €40.000,- wordt uitgereikt aan het beste lopende samenwerkingsproject. Hiervoor zijn genomineerd: Verwonderpaspoort en Flip the Museum. Voor de Aanmoedigingsprijs van €5.000,- voor een innovatief idee zijn Kunstschool Mh en Kijk ze Kijken genomineerd.

Aanmelden voor de uitreiking kan door een mail te sturen aan info@museumkids.nl

15.00      Ontvangst met koffie en thee

15.30      Welkom door Andrea van Pol in kleine zaal
Uitreiking Museumeducatie Prijs, Aanmoedigingsprijs en provinciale Kidsproof Musea

16.30      Einde in grote zaal
Uitreiking landelijke Kidsproof Museum en Museuminspecteur van het Jaar

16.35      Groepsfoto met alle winnaars

16.40      Start borrel

18.00      Einde borrel

Wij kijken ernaar uit je op 10 november op deze feestelijke prijsuitreiking in Beeld en Geluid te mogen verwelkomen! Aanmelden graag via info@museumkids.nl.

Foto verslag jurybezoeken

Op 21, 26 en 27 september vonden de jurybezoeken plaats. De finalisten voor de Museumeducatie Prijs (Flip the Museum & Verwonderpaspoort) en de Aanmoedigingsprijs (Kunstschool Mh & Kijk ze Kijken) haalden alles in huis om de jury ervan te overtuigen dat hún project cq. plan moet winnen. De juryleden werden volledig ondergedompeld in de wereld van museumeducatie, schoolklassen en informeel leren. Het resultaat is te zien in dit fotoverslag.

09-10-2017. De juryleden zijn op al hun bezoeken vergezeld door een fotograaf. Een selectie van de foto's wordt hieronder getoond. Wilt u meer foto's opvragen? Stuur dan een mail naar aleguit@museumvereniging.nl. Ook is er een filmploeg meegegaan. De filmpjes van de jurybezoeken worden getoond op de uitreiking van de Museumeducatie Prijs op 10 november in Beeld en Geluid. Na afloop van de prijsuitreiking worden alle filmpjes online gezet.

Kijk ze Kijken

Finalist Aanmoedigingsprijs

Kunstschool Mh

Verwonderpaspoort

Flip the Museum

 

Uitslag 2e ronde Museumeducatie Prijs 2017

Afgelopen vrijdag zijn de finalisten van de Museumeducatie Prijs 2017 bekend gemaakt. De finalisten kunnen zich nu opmaken voor de jurybezoeken in september. Tijdens deze bezoeken van een uur komt de jury bij de finalisten langs om een indruk te krijgen van hoe hun project/projectplan er in de praktijk aan toe gaat. Op basis van deze bezoeken selecteert de jury op 10 november de winnaars van de Museumeducatie Prijs 2017.

10-07-2017. De Museumeducatie Prijs 2017 is dé onderscheiding voor samenwerkingsprojecten tussen musea en scholen uit het primair onderwijs. In totaal zijn er twee prijzen te vergeven. Ten eerste is er een prijs van €40.000,- dat wordt aangewend om het bekroonde lopende project verder te ontwikkelen en uitbreiden. Ten tweede is er een aanmoedigingsprijs van €5.000,- voor de realisatie van een projectplan. Beide prijzen worden uitgereikt in een aparte competitie, die synchroon worden georganiseerd.

De winnaars doorlopen in totaal drie rondes. De eerste ronde bestond uit een schriftelijke beoordeling, waarbij vooral werd gekeken in hoeverre de aanmeldingen voldeden aan de formele criteria. Uit de totaal 35 aanmeldingen, heeft de jury vervolgens vijf lopende projecten en vijf projectplannen genomineerd voor de tweede ronde. De genomineerden werden vervolgens uitgenodigd om hun lopende project cq. projectplan op 20/21 juni te presenteren voor de jury. Op basis van de ervaringen tijdens de presentatieronde heeft de jury vervolgens vier finalisten genomineerd:

Finalisten beste lopende project

  • Naturalis Biodiversity Center / Verwonderpaspoort
  • Van Abbemuseum / Flip the Museum

Finalisten beste projectplan

  • Kunsthal Rotterdam / Kunsthal Kijk ze Kijken
  •  Mauritshuis / Kunstschool Mh

Met de finalisten wordt een afspraak gemaakt voor een locatiebezoek in september. Tijdens dit bezoek van een uur komt de jury bij de finalisten langs om een indruk te krijgen van hoe hun project cq. projectplan er in de praktijk aan toe gaat. Op 10 november wordt bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de Museumeducatie Prijs 2017. De prijsuitreiking vindt plaats bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Loes Janssen en Marleen Hartjes presenteren het project 'Flip the Museum' (Van Abbe Museum)

Leonie Bakker en Yuri Matteman presenteren het project 'Verwonderpaspoort' (Naturalis Biodiversity Center)

Janneke Gilsing presenteert het projectplan 'Kunstschool Mh' (Mauritshuis)

Johan Gielen presenteert het projectplan 'Kijk ze kijken' (Kunsthal)

 

 

Uitslag 1e ronde Museumeducatie Prijs 2017

Uit in totaal 35 aanmeldingen heeft de jury van de Museumeducatie Prijs 2017 vijf lopende projecten en vijf projectplannen geselecteerd om door te gaan naar de volgende ronde. De jury vond het inspirerend om alle inzendingen te lezen en een uitdaging om hier uiteindelijk een selectie te maken. Juist omdat in alle inzendingen duidelijk was terug te lezen met hoeveel professionaliteit en bevlogenheid de deelnemers zich inzetten om de lessen van schoolklassen tot leven laten komen in (samenwerking met) musea. Uiteindelijk gaf de mate waarin de inzendingen voldoen aan de beoordelingscriteria de doorslag.

19-06-2017. De jury bedankt alle deelnemers  voor hun deelname aan de Museumeducatie Prijs 2017 en feliciteert de genomineerden. Daarnaast moedigen ze deelnemers van wie de inzending niet is geselecteerd aan om hun project(plan) voort te zetten. 'Het is belangrijk dat musea, scholen en intermediairs zich inzetten voor een samenhangend aanbod, waarmee kinderen in staat worden gesteld om zich breed te ontwikkelen. Alle projecten die wij gelezen hebben, dragen daar aan bij', aldus de jury.

Alle deelnemers zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gebracht van de uitslag. Hieronder zijn de genomineerden in willekeurige volgorde opgenomen:

Nominaties voor het beste lopende project
• Geofort / GeoCraft in de klas
• Het Noordbrabants Museum / Mijn verhaal van Brabant
• Naturalis Biodiversity Center / Verwonderpaspoort
• Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch / Middernacht
• Van Abbemuseum / Flip the Museum

Nominaties voor het beste projectplan
• KbS St. Joseph / Van Kraan tot Kunst, pop-up Museum
• Kunsthal Rotterdam / Kunsthal Kijk ze Kijken
• Mauritshuis / Kunstschool Mh
• MultatuliHuis en Stichting KunstKrul / Mee met Multatuli !
• Werkgroep Educatie Musea Beemster / Project wonen

De genomineerden zijn uitgenodigd om 20 dan wel 21 juni naar het Spoorwegmuseum in Utrecht te komen voor de tweede ronde. In deze ronde presenteren de deelnemers op geheel eigen wijze hun project(plan) aan de jury. Naar aanleiding van de presentaties zal de jury opnieuw een selectie maken. Deelnemers ontvangen hiervan uiterlijk in week 27 bericht.

Schriftelijke selectie 1e ronde door de jury